Ugrás a tartalomra

Monori Bölcsőde története

Régi Épület

„A gyermekek ezen bölcsődékben úgy ápoltatnak,

oly gonddal, oly gyöngédséggel, mintha a

legféltékenyebb anya vigyázata alatt lennének.”

(1854) BOMINFO, HÍRCSOMAG 2002/1/

 

Monoron a bölcsőde 1953. szeptember. 23-án nyitotta meg kapuját. 44 férőhellyel fogadta a gyermekeket. A nők tömeges munkába állásával 120- 130%-os feltöltöttség volt a jellemező.

Az épület nem bölcsődének épült így az ellátás sokkal nehezebb volt, de az emberséges hozzáállás mindent pótolt. A bölcsőde működésének első öt éve alatt a kihasználtság nagymértékben csökkent a férőhely számát 30 főre csökkentették. Az emberek előtt még ismeretlen volt ez az ellátási forma féltek idegenkedtek az intézményes ellátási formától. 1959-ben 40. férőhellyel, 1960-ban 35 férőhellyel, 1962. év október. 01.-től ismételten 40 férőhellyel működött a bölcsőde. 1964. év januárjától emelkedett a felvételre várakozók száma a férőhelyet 50 főre emelték. 1960-ban a monori bölcsődében, az országban elsőként bevezették a csecsemő és kisgyermek gondozási politechnikai oktatást, mely a József Attila gimnáziummal karöltve 5+1.- s, oktatás keretében zajlott. 1976-ban a bölcsőde bővítésre szorult; ez a felújítás belső átalakítással és hozzáépítéssel történt. A KÖJÁL-nak külön előírásai voltak, amit szigorúan be kellett tartani Az átalakítás befejeztével a bölcsődében az ellátottak engedélyezett száma 80. főre emelkedett. A bővítés munkahelyteremtés is volt egyben dolgozói létszám 30. fő volt. Az idő előrehaladtával folyamatosan megindult a fejlődés a bölcsődében is, köztudatban már ismerték, hogy mit is takar az a szó „BÖLCSŐDE”

1988. évben a fűtés korszerűsítés megvalósítása volt egy nagy beruházás: az olajfűtésről áttértünk a gázfűtésre és a mosókonyhában is megvalósították a meleg víz ellátást. 1990-től a bölcsődének csak ideiglenes működési engedélye volt. A csökkenő születések száma, a GYES, GYED bevezetése, csökkentette a bölcsődét igénybe vevők körét, de ez a hullám nálunk nem volt érezhető.

 1992-től az állami normatív támogatások mérséklésével az önkormányzatokat ellehetetlenítették. A fenntartók nagy nehézségek árán biztosították a feltételeket, intézmények szinten tartására. Az országban számos bölcsődét megszüntettek mivel fenntartásukra nem volt keret. Mi megmaradtunk köszönet Monor Város Önkormányzatának és Képviselő-testületének.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Monor Város Intézete 1997. December 17-én helyszíni szemle során az épület adottságából kifolyólag hiányosságokat talált, szóba került az intézmény megszüntetése.

 A 1998. évi költségvetésben a kifogásolt hiányosságokat megszüntettük a működési engedélyt továbbra is csak ideiglenes hatállyal, kaptuk meg.

2010.Unio-s pályázattal külső nyílászárók cseréje, és homlokzati szigetelés történt.

2011. KMOP-4.5.2-09-2009-0012  pályázat kapcsán új épületszárny épült, illetve a régi épület belső felújítására került sor.

 Így már határozatlan időre kaptuk meg a működési engedélyt. A kormányhivatal 90 gyermek ellátását, gondozását engedélyezi.